Friday, 3 June 2011

trip to Taman Negara..

Assalamualaikum..
saya ucapkan..kepada semua pembaca dan juga rakan.
cerita baru saya persembahkan..buat bacaan semua rakan..
hihihi.
kali aq nk cerita tentang trip ke Taman negara..
mmg gempak siut..
firstly thanx to
email:jenut.holidays@gmail.com
sebb menyediakan tapk perkhemahan.makanan2 yng sedap
dn abang2 renjer yng sporting2..

kali ini aq nk certa dari hari pertama hingga lah hari terkhir aq berda di taman negara

31.05.2011
Hari pertama kami semua bertolak ke taman negara.mengambil masa selama 5 jam untuk sampi..rbak pinggang aq..sesampai je di taman negara..terus kejar makanan..lapar gila time 2..lpas mkn..kitowng siap2 untuk dengr tklimat and video show of Taman negara..

kitorng bertolak ke Lubuk Simpon untuk mandi manda..tp x kesampaian.
sbb air terlalu deras..hurmm =(
ni gmbarnnya lubuk simpon 2.
air sejuk gila..tpi syngnya x dpt mndi.sbb air deras

Sebelah malam lak..kitorng da aktiviti jalan malam..untuk melihat haiwan2 liar and serangga yng aktif pada waktu malam..
korng semua mesti x thu pe bnda ni kan..ni nma gelarannya "burung telur"
burung ni tgh tido ni..
ni aq sendiri pun x thu pe nma dia..

1.6.2011..
hari kedua kitorng berada di Taman negara..time ni bnyk gila aktiviti kitorng lakukan..antaranya mendaki Bukit Teresek,canopy walkway,rapids shooting,melawat perkampungan orng asli 'Batek''.aktiviti pertama kitorng pada hari kedua ialah mendaki bukit Teresek untuk melihat pemndangn hutan..sngt cntik owh..
tengok dengn ank mata sendiri lg cantik..
lepas 2 kami ada satu aktiviti yng lagi mencabar iaitu Canopy walkway..titi ini teprnjng didunia iaitu sepnjang 520 meter dan mencapai ketinggian 40 meter...sejarah penubuhan canopy walkway ini pada thun 1991,tiada sebarng kemalangn ataupun kematian dicatatkan..justeru korng semua jgn tkut..try and feel the experience..

kami semua singgah di kem Nusa untuk makan tengh hari..agk kurang lah..sbb perut tgh lapar,tp dapt mknn ckit je..hihi..lpas 2 kmi semua diberi masa untuk mandi di stu kawasn air terjun..walaupun air cetek,tp disbbkn rakan2 yng happening..kitowng jd lupa,dan smpi x nk kuar dari air 2..hahaha..
da stu abg renjer 2 x mndi pun..(tkut air agknya)
 abng Meor Amran and abng Kerek..
abng meor mmg orng yng selmba..hihi

aktiviti ke dua iaitu aktiviti yng paling mendapat sambutan di taman negara ialah rapids shooting..best.gempak.dan pelbagi lagi yng menggambarkn keseronokan kami..
korng semua dapt bayangkn x.mcm mnew keseronokannya..hihihi.
credit to abng Meor Amran..
best kn??hihihi
bash lencun..tp satu pengalamn yng amt menyeronokkan..
abng Zaha Roto..semngt btul maen air..huhu
abng ijoy lgi semngat..siap memek muka lg 2..hihi
=)

selepas rapids shooting kami semua singgah di perkampungn orng asli..kampung dedari..dinamakn sempena jeram dedari.
kitorng semua kna duk atas tanah je..biasalah..x kn lh korng datng perkmpungn orng asli nk duduk ats sofa kot..hihi
ini tok batin..hebat ni..klu kaum wanita berminat boleh add beliau di Facebook..=)
 demo tok batin buat panah sumpit.
demo hidupkan api..siap da lagu dia..
'lat lat goh lat lat goh' 

hembus2 jgn x hembus..
api dah hidup..huhu,,1 ilmu yng baru..jd klu emergency nk bkr rokok dalam hutan
korg boleh cuba cara ni..hihi
ni renjer kitorng,abang kerek.ni dia tunjukkan sumpit..
sumpit ni bg orng asli mcm m-16..hahaha
boleh cbut2 tu..
ni panah sumpit 2,,tapi blum disapu ngn racun g..

skang masanya untuk kita try meyumpit..huhuhu
aq sumpit tepat 2..kne perut teddy bear 2..hahaha
Peringatan
(krng jgn nk ckp aq mcm orng asli)

sebelah malam nya pula kami da aktiviti persembahan berkumpulan.best,happening sbb semua orng sporting..
pling klkar skali abg bukhoi
time ni mmg abg bukhoi terkena lah..kena blas blik sbutn I Love U kt farahin..hahaha
myrra wong monakaran kna membuat bunyi seperti harimau..hihi


2.6.2011
hari terakhir..kitorng smua brtolak pulng pkul 9.00 pagi..pulang ke nilai..
muka letih..and lagi 1 x smpi hti nk pulang..hahhaaha
sungai tembeling..
pndangn dari kuala tahan
pandangn dari seberang lk..hhihi

ok lah..pnt mengupload gmbr untuk tatapn korng..hihi..cukup disini saja percutian aq di Taman negara..aq akan datng lagi di lain hari..hihihi..aku ucpkan terima kasih pada yng sudi membaca ni..thnxs..and kepada taman negara..percutian family aq thun ni aqk dibuat di taman negara.hahahahha..aq nk maen rapids shooting lg..ahahah.

2 comments:

  1. wahaha,,,sangat best!!
    rapid shooting da best!!
    nak lagi!!
    huhu
    =))

    ReplyDelete
  2. nak lagi..datang lah kembali ke Taman negara..rapids shooting is the best..huhuhuh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...