Monday, 26 September 2011

TRIAL STPM

assalamualaikum kepada semua pembaca blog sya yng x berapa menarik ini..

asshuummmm..(borsin den)nmpk sngt blog ni dah berhabuk..x berusik..disebabkn masalh teknikal dan aq x boleh on9..lg satu aq bru abis exam TRIAL STPM.

pada kawan2 PRA-U mcm mne ngn trial STPM korng???bagus ke tidak bagus??


huhuhu..hope semua rakan seperjuangan bg menghadapi peperiksaan STPM bersedia..dan dapt mencapi keputusan yng boleh dibanggakn..hal ini kerana..kebanyakan masyarakat memandang rendah terhadap pelajar yng mengambil STPM..dan adanya mengejek dengan mengata (SIJIL TAMBAHAN PELAJARAN MALAYSIA) pdhl hakikat nye ialah (SIJIL TINGGI PERSEKOLAHAN MALAYSIA)
kami sering diejek oleh rakan2 yng mengambil diploma di mana2 IPTA mhupun IPTS
[tp IPTS 2 yh nk berlgak lh..korng 2 menghbiskn duit yo..tah2 sijil eh x lku]

tpi peringtan kat semua-semua..kamu semua jgn perlekeh kn STPM..korng cuba dulu..bru thu mcm mne seksanya belajr STPM..(sori emo skit)

 kpada semua calon  STPM Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Mohd Said, Nilai semoga berjaya. dn markah tinggi untuk STPM..markah2 yng rendah untuk trial ni jd kn pengjran dn jd galakan bg kita untuk berusaha lagi..Tambahan pula,kepada semua calon2 STPM di seluruh Malaysia..semoga berjaya ye..

cukup sampai disini lah cerita melalut aq  ni..hihihi..Terima kasih kerana sudi membaca..
assalamualaikum

Monday, 15 August 2011

Petua orang Tua

ASSALAMUALAIKUM

Tips Ramadhan

Hari merupakan hari yang ke 16 kita puasa..Adakah kawan2 semua merasakan amalan puasa kawan2 diterima oleh allah swt??huhuhu.
Puasa  ni sering membuatkan kita mencipta seribu macam alasan,antara contohnya,,kita sering tido di waktu siang..kerana alasan nya penat,tido memang boleh tido,,tapi jangan lah bawa ke petang pulak..kan dah 
MAKRUH..
Macam mana pula dengan aktiviti mengerjakan solat SUNAT TERAWIH kawan2??mesti da banyak lubang(hari) yang kosong kan??hihi..itu semua kebiasaan,kerana terlalu kenyang semasa berbuka ataupun badan menjadi LESU selepas berbuka..

 Ok lah kawan2..kali ini saya nak kongsikan tips ni pada kawan2..ilmu yang diajar oleh arwah nenek saya..
tips kali ini..merupakan PETUA ORANG TUA2,SEMASA BULAN RAMADHAN

1:Semasa SAHUR,hendaklah kita membasuh muka dulu sebelum makan,,tanpa berkumur2,,kita minum Secawan Air Masak...

2:Selepas SAHUR..elakkan dari sambung tido balik..hal ini akan membuatkan kita lesu dan tidak bermaya..Selain itu,tido selepas waktu SAHUR untuk para Pelajar,amatlah tidak digalakkan,kerana akan menyebabkan otak kita menjadi lembab..

3:Semasa Berbuka Puasa pula..elakkan minum terlalu gojoh..kita semua sedia maklum seharian menahan rasa haus,justeru semasa berbuka dihidangkan pula dengan berbagai jenis aneka minuman,jadi kita menjadi gelojoh untuk MENELAN...Sebaliknya,kita haruslah berbuka dengan Segelas AIR MASAK,dan kurma..
4:PERINGATAN!!!jangan terlalu banyak meminum air-air yang sejuk..dan memulakan makan dengan makanan yang berat..sebaliknya mulakn lah dengan kurma,buah2-an,kuih2,selapas itu baru lah makan yang berat.Berhenti makan sebelum kenyang,dan bergegas2lah mengerjakan solat MAGHRIB dahulu,atau yang lebih baik..mengerjakan sembahyang dahulu,sebelum makan..hal ini supaya kita tidak merasa berat tubuh untuk mengerjakan solat.

ok itulah saja petua2 yang diamalkan oleh ARWAH NENEK saya..selamat mencuba kawan2..semoga amalan2 kawan2 di bulan RAMDHAN ini diberkati oleh ALLAH swt..AMIN....

TERIMA KASIH

Sunday, 14 August 2011

Terima Kasih..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sya ucapkan..

Firstly sya nak berterima kasih kepada semua rakan2 yng sudi menjelajah ke blog saya..dan sudi menjadi follower saya..saya masih baru dalam berbloging ni..klu da pape yng salah..harap diampun..dan jika sudi memberi tunjuk ajar dan berkongsi ilmu untuk mencantikkan blog..bg lah thu sya..
sebb bila saya tengok blog kawan2 yng cntik..sya cemburu..tp sya x thu nk bwat cm ne..PLEASE HELP ME OK.huhu =)

Secondly..saya juga berbanyak2 terima kasih..kepada semua kawan2 yng sudi melunagkan masa untuk membaca coretan cerita saya yang mungkin x berapa menarik.

Thirdly...(bpe bnyk ly da)..attention to all blogger..please follow my blog ok..n please leave some comment..





Thursday, 4 August 2011

tips saving kredit Maxis





hmm..org kata pkai line lg save dr prepaid..tp korg msti trperanjat dgn ape yg bakal aku citerkan ni..

top-pup RM 10 tp blh tahan smpi 1 bulan tak kira la klau korg brgayut brape lama skalipun,hantar brape juta sms skalipun..

mgkin rezeki aku aritu,pg la jmpa makcik bau2 bacang ngn aku, dia ajr camne nk crossing account,

coz dia keje kt bhgn Syst...em Development Telecom Maxis.

kekadag aku tlg gak member trdekat topup, tp amik untung sket aar..

Ok, secara simplenya aku terangkan kat korg, tp INGAT JGN BUAT LBIH DR 3 KALI untuk 1 nombor, coz system akan auto detect & batalkan no korg..

timing nya, korg blh topup pertengahan ujung bulan between 25 hb keatas dlm kul 3am keats. coz dlm tempoh ni, system akan di selenggara, so ada loopholes. kene try&error..

1) beli topup RM 10... gesek & ready.

2) korg type < ** REC 10 > , then send to 09901

3) tgu reply, kat skrin akn kuar satu serial number 6 digit, korg salin tau.
4) pastu korg type < ** REC 10> <123456> msuk kan 6 digit td, send 09902

5) pastu diorag akn reply "insert ur topup num", so korg type 14 digit topup number yg korg beli cntohnya;

<01234567891023> send to 09903

6) tak lama pastu diorg akn reply;

"ingat ni company opah kau yg punya? msuk toilet pun kene byr 20sen, ni kau nk topup 10 hengget nk pkai seumur idup plak!! bnyk cantik muka kau"

hah.. tu aar, aku pun tak sngka diorg akn reply mcm tu.. kecik ati aku..

kdg2 diorg reply lebih 'kesat' dari di atas dlm pelbagai bahasa, blh menitik air mata beb..

Friday, 29 July 2011

Malaysia vs Singapore

Assalamualaikum dan  selamat sejahtera diucapkan kepada kawan2 yang sanggup landing kat sini..huhuhu.Pertama sekali aq nak minta maaf jikalau blog aq ni agak bosan.huhu.maap.maap.maap.maap.Entry kali ni aq nak cerita pengalaman pertama aq ke stadium untuk menyaksikan perlawanan bola sepak antara
MALAYSIA vs SINGAPORE..

aq.ariff,dan saiful antara orang yang bertuah kerana dapat membeli tiket perlawanan tersebut..huhuhu..semua atas bantuan makcik aq..ticket dah dapat,jadi kami ber3 menunggu jelah ketibaan hari perlawanan..
aq,ariff dan ticket..saja je bergambar dengan ticket..
sebab nak harapkan Metro snap pic kitowng jangan harap lah..

kami semua berhenti di stesen Bandar Tasik selatan dan menaiki LRT ke bukit jalil.
dengan keadaan LRT yang begitu padat dengan penyokong2 MALAYSIA
mcm ikan sardin..tapi semangat kesukanan..kami dayakn juga..
semangat beb..haahhaah
saiful amri..muka nerd..huhuhu

kami semua terus masuk dalam stadium..tkut tempat penuh..sebab penyokong
 MALAYSIA seramai 90,000 orang..
sesampai ke dalam stadium.kami pun buat auk lah,memekak,ambik2 gambar..
bising doh benda lah ni..
gambar paling cantik bagi kitowang lah..huhu

akhir sekali..kami begitu seronok menghabiskan masa di stadium.terutama sekali aq lah.hahahaha 
best gila,sebabnya kelapa muda duduk sebelah tu..ahhahaah.cantik bai..
tapi x sempat nak bergmbar..haahha
Keputusan nya 
MALAYSIA 1-SINGAPORE 1
(menang agregat 6-4)
walaupun MALAYSIA kalah tapi kami tetap akan menyokong pasukan 
MALAYSIA
(Tanah Tumpahnya Darahku)

Thank You 
kerana sudi membaca kisah aq yng tidak seberapa ni..



Sunday, 24 July 2011

kembali berceloteh

assalamualaikum..sepanjang beberapa minggu ni,jarang sekali aq update blog..sebb sibuk ngn study..hurm..Thun ni STPM..erm..tinggal berapa bulan g untuk trial..n then hadapi lah 1 lagi peperiksaan besar dalm hidup aq iaitu STPM,kepada kawan2 seangkatan marilah kita sama2 berjuang hingga ke akhirnya.kerana da sesuatu yng menunggu kita..chaiyok.hihi(over lak)

Bulan lepas aq kehilangan insan yang amat bermakna bagi aq..tarikh 26.6.2011,amat meninggalkn sejarah dalam hidup aq..aq msih tidak sangka bahawa Nenek telah meninggalkan kami semua untuk selama-lamanya.erm
nenek
=(

tapi apakan daya semua yang hidup akan meninggal juga akhirnya.selasa ni 26.7.2011 genap lah sebulan arwah nenek meninggalkn kami semua..tapi gurau senda nenek masih akn menjadi kenangan kitorang..alfatihah..saya sayang nenek.hurm =(


Friday, 1 July 2011

1 murid 1 sukan

assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca dan pengikut blog yng x berapa cntik ni.hihihi
hari ni saya nk cerita tentang suatu perkara iaitu larian 1 murid 1 sukan,hari sukan sekolah..

assalamualaikum pembuka bicara.
ucapan terima kasih kepada semua kerana membaca.
=)

Hari Sukan 

hari sukan tempat belajar kitorang diadakan pada 25.06.2011
berlangsung di tempat belajr kitorng lah.
komen yng aq nk sampaikan..memang ikhlas dari hati aq lah..
impian setinggi gunung,hendak buat meriah2..
tp da ke patut umah2 setiap kontinjen terpksa kongsi khemah..x ptut.x ptut.
x kesempit kitorng..lpas 2 suh pnggil ibu bapa datng..tp khemah untuk ibu bapa x da.
lagi satu terlalu harap pada pelajar je.bila x trun macam2 dikata nnti.
bagi hari sukan kali ni paling teruk skali..

Larian 1 murid 1 sukan

larian ini berlangsung pada 02.07.2011
larian sejauh 1.5 km ini bertujuan untuk semua rakyat Malaysia sihat..
dan mencatat Malaysia book of record 
kerana penglibatan ahli yng ramai..
disamping larian
pihak pengnjur juga mnjalankn aktiviti senaman Aerobik
sukan bola tampar.sepak takraw,dan futsal.
video
mintak maaf kerana rakaman kurng jelas
biasalah pakai encet murah..
pelakon dalam video ni
..Muhamad Ariff Zakuan..

Mintak maaf lah entry kali kurng menarik sebb dah kurng idea nk menaip ni.
sekali lagi mohon maaf ye..
ucapan jutaan terima kasih kerana sudi baca..hihi =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...